Vähän faktaa suurmoskeijahankkeesta

 

Keskustelu "suurmoskeijahankkeesta" käy kuumana ennen vaaleja. Kaikki kynnelle kykenevät puhuvat erityisesti rahoituksesta ja sen vaikutuksesta toimintaan. 

Avaan tässä muutamia asioita erityisesti poliitikoille ja kunnallisvaaliehdokkaille pohdittavaksi.

Rahoituksesta väitellään vaikka vielä ei olla rakentamassa mitään. Vasta puhutaan tontinvarauksesta, jonka jälkeen kaupunki velvoittaa vastuutahoa tekemään tarkat laskelmat ja suunnitelmat, myös rahoituksen osalta, ennen kuin mitään rakennuslupaa edes myönnetään.

Eli ennen kuin päästään rakentamaan on monta vaihetta käytävä läpi eri instansseissa. Tässä muslimeiden yhdenvertaisuus vs muihin ihmisryhmiin ei toteudu. Esim. Guggenhaimille tontti kyllä varattiin, mutta valtuusto kaatoi hankkeen.

HUOM! TONTINVARAUS EI TARKOITA RAKENTAMISTA!!!

Toisena on ollut keskustelu muslimien (sunnien ja shiiojen) yhteisestä moskeijasta.

MOSKEIJA ON SUNNIMOSKEIJA, KAIKILLE NIILLE, JOTKA ETTE SITÄ OLLEET VIELÄ YMMÄRTÄNEET.

Tässähän ei ole kyse pelkästä moskeijasta vaan monitoimikeskuksesta ja moskeijasta, josta moskeijan osuus olisi vain noin 15 %. Moskeija on kuitenkin avoinna kaikille, eikä ketään käännytetä pois suuntauksen takia, kuten Tuomiokirkkokin on luterilainen, minne kaikki ovat tervetulleita käymään, mutta ei johtamaan.

Monitoimikeskus joka on noin 85 % hankkeesta, on avoinna kaikille, niin muslimeille kuin muillekin, suuntaukseen katsomatta. Palvelut suunnitellaan muslimeille sopiviksi ja kaikki jotka sen hyväksyvät ovat tervetulleita käyttämään palveluita.

Hanketta johtaa suomalainen säätiö, jonka toimintaa valvoo Patentti- ja rekisterihallitus. Säännöissä toiminnan tarkoitus on selkeä, eikä siitä voi poiketa. Mitään radikaaleja oppeja tai toimintamalleja säännöt eivät sisällä. Selkeä suunnitelma on että moskeijan toimintaa johtaa suomalaiset muslimit ja toiminta pitää olla myös suomeksi, esim. perjantaisaarnat tulee pitää arabiaksi ja suomeksi.

Meillä on useita rukoushuoneita Helsingissä, jotka palvelevat eri etnisen taustan omaavia kuntalaisia, omalla kielellään. Suunniteltu monitoimikeskus ja moskeija ei tule korvaamaan heidän palveluitaan, mutta tulee tarjoamaan tiloja myös heidän käyttöönsä.

Kolmas asia mistä keskustellaan on rahoituksen alkuperä ja sen vaikutukset tulevaan toimintaan.

Monet ovat sitä mieltä, että muslimien ei pitäisi saada rahoitusta ulkomailta, mutta muille se on ok. Mormonikirkko on rakennettu ulkomaisin voimin ja käsittääkseni itäkeskukseen rakennettava ortodoksikirkkokin, näiden kohdalla ei käyty keskustelua rahoituksen alkuperästä ja sen vaikutuksesta toimintaan. Eli muslimit ovat epäilyksenalaisia, syytettyjä jo etukäteen.

Suomessa uskonnollisit yhteisöt eivät saa rahoitusta toiminnalleen, pelkästään Opetus- ja kulttuuriministeriön uskonnollisille yhdyskunnille tarkoitettua jäsenmäärään perustuvaa avustusta. Esimerkkinä Helsingin isoin yhdyskunta Helsinki Islam Keskus Pasilassa, sai viime vuonna noin 24.000 euroa /vuodessa. Tällä summalla he pystyvät maksamaan ehkä kahden kuukauden vastikkeet/vuokrat ja muut kulut, toimintaan siitä ei riitä. Kaikki muu toiminta pitää rahoittaa itse, ja työtä tekevät vapaaehtoiset 24/7.

Miten sitten muslimien pitäisi rahoittaa moskeijan rakentaminen?

Useat ovat sitä mieltä että ihan itse kuten muutkin uskonnolliset yhteisöt Suomessa kautta aikojen tehneet, keräämällä jäseniltä.

Lasketaan karkesti miten moskeijan rakentaminen itse onnistuisi, ilman minkäänlaista tukea ulkomailta. Täytyy myös muistaa että sunnimuslimit, jotka siis enemmistönä eivät hyväksy korollisen pankkilainan ottamista.

Tällä hetkellä Helsingissä on useita pienempiä rukoushuoneita (sunnien), jotka maksavat vuokria tai vastikkeita ehkä noin. 50.000 euroa kuukaudessa (voi olla enemmänkin). Muslimeita kaikkiaan noin 30.000 Helsingissä, joista läheskään kaikki eivät käy olemassa olevissa rukoushuoneissa.

Oletetaan että tuo summa saataisiin säästettyä kuukaudessa moskeijahankkeeseen. Vuodessa se olisi noin 600.000 euroa ja kymmenessä vuodessa noin 6.000.000 euroa.

Jos lasketaan, että keskimääräinen rakennuskustannus olisi noin 5000 euroa m2 (vuonna 2028), rakentaisi 6.000.0000 miljoonalla vähän yli 1000 m2 moskeijan. Sisälle mahtuisi vajaa tuhat muslimia kerrallaan. Ketkä olisivat nämä tuhat oikeutettua, koska useampi muslimi olisi kuitenkin osallistunut moskeijan rahankeräykseen?

Jotta edes tämä saataisiin aikaiseksi, tarkoittaisi se kaikkien nykyisin toimivien rukoustilojen sulkemista kymmeneksi vuodeksi, jona aikana muslimeilla ei olisi mitään toimintaa, vain odotusta tulevasta, joka palvelisi vain 3-5 prosenttia muslimeista. Eikä toiminnan rahoituksesta tarvitse edes avata keskustelua.

Tällä hetkellä asiasta keskustellaan tunteiden pohjalta, ei järjen. Toivoisi päättäjiksi tahtovilta enemmän järjen kuin tunteiden käyttöä.

Ehkä tämä julkinen keskustelu on tosiasiassa osoitus vain islamofobiasta, jota suurin osa ehdokkaista potee. Näin ei toivoisi olevan, mutta aika näyttää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu